Cyril Höschl: I bez roku 89 bychom byli stejně rozbředlou levicovou společností, jakou jsme

20. leden 2018

„Dějiny jsou natolik nepredikovatelné a jednorázovou akcí, že vůbec nevíme, co nás čeká zítra, pozítří, za týden, za dva týdny. Zda některé události, zdravotní stav nebo životní osudy těmi kartami nezamíchají úplně jinak. Například nepovažuji význam současného souboje v rámci prezidentských voleb za tak zásadní a důležitý, i když chápu, že si určitá část populace přeje střídání stráží,“ říká psychiatr a ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl, host Osobnosti Plus.

„K tomu stejně dojde, i když třeba až za měsíc nebo za půl roku. Vždyť je to jedno,“ dodává odborník.


Psychiatr, popularizátor vědy a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl se narodil 12. listopadu 1949 v Praze. Po sametové revoluci byl prvním svobodně zvoleným děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a v období 1997 až 2003 pak působil ve funkci proděkana pro reformu studia a zahraniční styky téže fakulty. Od roku 1990 je přednostou Psychiatrické kliniky 3. LF UK v Praze a ředitelem Psychiatrického centra Praha, jež se od roku 2015 transformovalo v Národní ústav duševního zdraví v Klecanech.


V přírodě platí, že když je toho málo nebo hodně, je to špatně. A strach je toho dobrou ukázkou.Cyril Höschl

Kdo z bývalých státníků vás napadne, když se řekne „psychopatické sklony“

„Například z těch nedávných Berlusconi,“ odpovídá na otázku moderátorky host a pokračuje: „Psychopatologie je plná historie ze starého Říma, takoví ti Caligulové, kteří jsou v čase už daleko za námi, ale díky tomu o tom můžeme bez nebezpečí mluvit. Na české scéně je to těžké vytipovat, protože v dlouhém normalizačním bezčasí bylo typické to, že výrazné osobnosti, a to v dobrém i ve zlém, se do těchto pozic nedostávaly. Byly do nich vyselektováni konformní, straničtí aparátníci, takoví bezproblémoví, univerzální obojetníci, kteří nedokázali nikoho naštvat, ani nadchnout, a po sléze byly po kluzkém svahu stranické hierarchie vystrkáni až na vrchol.“

Perestrojka by vyměkla

„Dnes, když vidím vývoj společnosti a to, jak v kontextu dnešní doby vypadá, tak pomalu v politice spějeme do stádia, kdy si říkám, že kdyby nebylo listopadu 1989, gorbačovská perestrojka by vyměkla do současné podoby a byli bychom možná dnes tam, kde jsme. Byla by to evoluce místo revoluce. Nebyli bychom asi členy NATO, ale atmosféra ve společnosti by byla sociálně demokraticko levicově rozbředlá, jako je dnes,“ komentuje aktuální stav české společosti psychiatr.

Jaké byly začátky Cyrila Höschla v oboru a jaká literatura pro něj byla zásadní ? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí a Osobnosti Plus >>
autoři: kte , bta
Spustit audio