Covid může poškodit plíce, a proto i mozek, obával bych se dlouhodobých následků, říká infektolog Machala

17. září 2020

Nová studie profesorky imunologie Akiky Iwasakiové potvrdila, že se vir SARS-CoV-2 může dostat i do mozku. Infektolog Ladislav Machala upozorňuje, že viry mohou poškodit mozek různým způsobem. „U covidu jsou největším problémem plíce. Když budete mít málo kyslíku, okamžitě se to projeví na funkci mozku,“ vysvětluje.

Machala připouští, že v akutním stádiu se vir SARS-CoV-2 může dostat přímo do centrálního nervového systému, kde pak zásadní roli hraje jeho schopnost navodit ucpávání malých cév.

Čtěte také

„Mozek je strašně náročný na zásobování krví. Dostává asi 20 procent kyslíku, který naše tělo potřebuje. Čili jakákoliv porucha prokrvení se na mozku projeví,“ popisuje profesor z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce.

„Obával bych se hlavně dlouhodobých následků. To ale uvidíme až s odstupem měsíců nebo let. Protože v akutním průběhu to může být velmi nenápadné, ale potom se to může vléci a zhoršovat lety,“ vysvětluje.

Poškození kteréhokoliv orgánu

Infektolog přiznává, že zatím není jasné, jaký podíl pacientů, kteří překonali covid, si ponese následky. „My ani nevíme kolik je v současné době nakažených lidí. Stále nevíme, kolik lidí může infekci prodělat bezpříznakově. Nemáme ten průřez populací. Ale pacienti s dlouhodobými nebo trvalými následky se objevují a určitě se objevovat budou,“ naznačuje.  

Čtěte také

U virových infekcí může dojít k poškození kteréhokoliv orgánu. U lidí, kteří projdou těžkým průběhem nemoci covid-19, existuje podle Machaly značné riziko rozvoje plicní fibrózy. „Dochází k zánětlivému jizvení plicní tkáně, které může pomalu třeba léta pokračovat,“ vysvětluje.

Lehký průběh ale nemusí nic znamenat. „Minulý týden jsem dostal upozornění třeba na zprávy, že se objevují myokarditidy a poškození vedení srdečního svalu u sportovců, kteří prodělali lehký průběh covidu.“

Nakolik souvisí vážnost průběhu onemocnění covid-19 s následky, není zatím podle Machaly jasné. „My to teprve uvidíme. Ale jako lékař bych to nepodceňoval a měl bych stále na mysli takovou předběžnou opatrnost,“ dodává.

Ženy vzdorují infekcím lépe

Machala potvrzuje, že jedním z rizikových faktorů při nákaze novým koronavirem SARS-CoV-2 je obezita. „Ukázala nám to v poslední době zkušenost zvláště mezi mladšími ročníky. Zdá se například že tuková tkáň je takovým rezervoárem receptoru ACE2. Je to takový ‚pařník‘, kde se virus může namnožit a šířit se odtud do dalších orgánů a systémů,“ popisuje.

Ukazuje se také, že onemocnění hůře snáší muži než ženy. „Není to překvapivé. Muži až na výjimku autoimunitních nemocí jsou mnohem citlivější pohlaví. Ženy vzdorují infekcím obvykle mnohem lépe.“

Prevence

Podle odborníků se lidé nemají vystavovat velké dávce viru. Infektolog v této souvislosti upozorňuje na individuální prevenci, jako dodržování odstupů a zejména hygieny rukou. Připomíná, že od začátku je zřejmé, že se koronavirus přenáší především vzdušnou cestou.

Čtěte také

„Když projdu kolem někoho na ulici, kde ode mě fouká vítr k tomu druhému, který třeba virus zrovna vylučuje, tak je prakticky vyloučeno, aby se ke mně nějaká virová částice dostala. I když se ke mně pár virových částic dostane, ne každá se takzvaně ujme. I když mi přistane třeba na sliznici, my máme mechanismy, které většinu virových částic dokážou zlikvidovat do určité míry.“

„Ale když budete v nočním klubu popíjet, zpívat a křičet si do obličeje a jeden z vašich společníků je nakažený, je logické, že dostanete velkou infekční dávku,“ varuje infektolog Ladislav Machala, expert na viry.

Jak se změnila léčba pacientů za poslední měsíce? Co je v tuto chvíli nejspolehlivější medikace pro hospitalizovaného nemocného? Víme už o viru dost na to, abychom mohli predikovat podzim?

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ladislavem Machalou. 

Spustit audio

Související