Čínské investice nejsou nutně nebezpečné, problémem jsou nadměrná očekávání, říká podnikatel

18. duben 2018

Je na místě čínské investice vítat, nebo bychom k nim měli přistupovat spíše obezřetně? „Tak je třeba přistupovat k čínským investicím v celém západním světě. Takže u nich pozor, ale obchod jednoznačně ano,“ říká ekonomka Jana Matesová, někdejší zástupkyně Česka u Světové banky.

Podle ní bychom se měli obávat o budoucnost volného obchodu ve světě. „Stojíme jednou nohou za prahem globální obchodní války. Začíná mezi Spojenými státy a Čínou, ale vzhledem k významu obou ekonomik je jasné, že by zasáhla celý svět,“ varuje.

Čtěte takéČínští investoři vyváděli do Evropy peníze z bank, kterým nevěřili, říká ekonomka Jana Matesová

Pokud jde o čínské investice v Česku, za nejužitečnější považuje ty do turistického ruchu nebo sportu. Pro čínskou vládu jsou ale nejzajímavější pro nás naopak rizikové oblasti jako finančnictví, technologie, energetika nebo telekomunikace.

„Síla západních ekonomik spočívá v intelektuálním vlastnictví. Je legitimní, že se k němu čínští investoři a stát snaží dostat. Ale je otázka, jak moc to zpomalí růst ekonomik vyspělých zemí,“ upozorňuje Matesová.

Čína je obrovským obchodním partnerem Německa, a to zase naším. Nelze vidět jen investice, které přijdou do českých aktiv.
Jana Matesová

Dalším rizikem je podle ní netransparentnost čínských firem, u kterých nebývá jasné, jaké zájmy za kapitálem stojí. „Zjišťovat informace v Číně je velice těžké, není to jako v Česku, kde se podíváte do obchodního rejstříku,“ přitakává podnikatel Tomáš Hülle.

Problémem jsou obrovská očekávání, která jsou kolem čínských investic vyvolávána. Peníze jdou zpravidla do soukromých rukou a je otázka, jak to pomůže ekonomice.
Tomáš Hülle

Souhlasí i s varováním před investicemi do strategických oblastí, ale naopak ne v případě technologií. „Číňany zajímají ty, které můžou posílit jejich průmysl třeba v oblasti fotovoltaiky nebo baterií. Když ale kvůli tomu koupí nějakou českou firmu, nemyslím si, že to ohrozí naši bezpečnost,“ tvrdí prezident Česko-čínského podnikatelského fóra Hülle.

Čtěte takéČeští podnikatelé nejsou na expanzi do Číny připraveni, tvrdí Tomáš Hülle. Firmám tam pomáhá uspět

„Ve chvíli, kdy začneme rozlišovat investice na ruské, čínské nebo americké, tak můžeme ztratit celý globální volný obchod. Je třeba se na to dívat z obou stran. Čínské nebo ruské investice nejsou nutně nebezpečné pro stát,“ zdůrazňuje Hülle.

autoři: Veronika Sedláčková , ert