Chtěl jsem psát o konkurzu na ředitele rozhlasu. Nakonec mě zvolili, vzpomíná Vlastimil Ježek

14. listopad 2016

Vedl postupně několik veřejných institucí. A vždycky se snažil o to, aby nebyl ředitelem jen formálním. Dalším hostem pořadu Hovory je Vlastimil Ježek. Řeč bude třeba o tom, jak se na začátku devadesátých let dostal do čela Českého rozhlasu, jak to bylo s konkursem na novou budovu Národní knihovny, nebo co pro něj znamená Obecní dům.

„O konkurzu na generálního ředitele Českého rozhlasu jsem původně chtěl psát jako novinář. Bylo mi necelých třicet let. Abych se o něm dozvěděl víc, tak jsem se do konkurzu sám přihlásil. Chtěl jsem napsat článek, jak jsem se nestal generálním ředitelem Českého rozhlasu. Postupně jsem v konkurzu postupoval dál. Nakonec mě zvolili a já jsem v rozhlase strávil krásných šest let. Patřilo to k těm nejlepším profesionálním zážitkům vůbec," popisuje svoji rozhlasovou anabázi Vlastimil Ježek.


Vždycky mě bavilo řešit nějaký problém. Řešení problémů mě zkrátka baví víc než prostá údržba. Vlastimil Ježek

V zajetí Kaplického chobotnice

Veřejnosti se Vlastimil Ježek připomněl i jako ředitel Národní knihovny. Tehdy poměrně razantním způsobem podporoval výstavbu nové budovy knihovny. Autor vítězného návrhu, světoznámý architekt Jan Kaplický, tehdy navrhl odvážnou podobu budovy, která se díky svému futuristickému vzhledu dočkala přezdívky „Kaplického chobotnice."

Realizovat odvážný projekt se nakonec nepodařilo. „Já jsem prožíval v té době dvojí smutek. Jednak proto, že Jan zemřel. Jednak proto, že se nové budovy národní knihovna nedožila, vzpomíná Vlastimil Ježek."

Osudový Obecní dům

Další manažerským působištěm se pro absolventa Filozofické fakulty stal pražský Obecní dům. Podle svých vlastních slov je na dosavadní pozici spokojený a neměnil by. A to i kvůli významu Obecního domu českou historii.

„Tady byla vyhlášena v říjnu 1918 nezávislost Československa. V listopadu 1989 se zde konala historická jednání mezi zástupci Občanského fóra a premiérem Adamcem. Snímek z Obecního domu, kde si Adamec a Havel podávají ruce, obletěl svět. Význam Obecního domu pro české dějiny je zkrátka veliký. Doufám, že tu ještě nějakou chvíli vydržím," uzavírá Vlastimil Ježek.

autoři: Miroslav Dittrich , Martin Ocknecht
Spustit audio