Chlebíčkové inspirace: Použijte pečené maso, nakládané ryby i smaženou cibulku

3. květen 2024

Typicky české obložené chlebíčky vymyslel rodák z Ústí nad Orlicí Jan Paukert. Známá je historka o tom, jak příteli známého lahůdkáře Janu Skramlíkovi nevyhovovaly drobné jednohubky. Požádal Paukerta o něco aspoň na tři kousnutí, aby se člověk nasytil. A chlebíček byl na světě.

Originální chlebíčky podle Paukerta přinesl do studia Českého rozhlasu Pardubice na ukázku předseda východočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR František Rybka.

Polovina s máslem, polovina se salátem. „Originál vypadá tak, že polovina chlebíčku je namazaná máslem a ta druhá bramborovým salátem. Na jednu stranu přijde šunka, na druhou trvanlivý salát, na to vajíčko a nakonec zelená petrželka. Vajíčko by mělo být lehce tekuté, doporučuji dobu varu osm minut,“ popisuje originální Paukertův chlebíček František Rybka.

Rybí chlebíčky na kyselo  

Jan Paukert potom pokračoval ve svém lahůdkářství na Národní třídě v Praze v dalších chlebíčkových variacích. Oblíbené byly rybí chlebíčky.

Vajíčko na klasickém Paukertovu chlebíčku by mělo být částečně tekuté. Netradiční chlebíčky může doplnit i roastbeef

Za první republiky se maso i zelenina uchovávaly jinak než v mrazáku. Hodně se nakládalo do soli nebo octa. Oblíbené byly i nakládané ryby doplněné kyselým zelím. Chlebíčky upravené tímto způsobem získaly nakyslou chuť a byly plné vitamínů.

Pečené maso a smažená cibulka

Šéfkuchař František Rybka překvapil i moderní kulinařinou. Ochutnali jsme netradiční chlebíčky, které na první pohled zaujaly voňavou osmaženou cibulí na povrchu.

„Jako podkladová pomazánka velmi dobře poslouží například tvaroh a v něm rozemleté pečené maso a trochu česneku. Pokud vám třeba zbyde upečené maso od oběda, rozmixujte ho do tvarohu, poklaďte dobrým plátkovým sýrem a povrch posypte usmaženou cibulkou. Když přidáte ještě něco barevného, třeba papriku, tak máte připravené skvělé pohoštění,“ uzavírá mistr kuchař.

V květnu můžete ve východních Čechách navštívit dvě velké gastronomické akce. Podrobnosti si poslechněte v závěru pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.