Český kras slaví padesát let. Zarůstající lomy jsou rájem pro divokou přírodu

16. duben 2022

Před padesáti lety vznikla Chráněná krajinná oblast Český kras. 130 kilometrů čtverečních lomů, krasových jeskyní, skalních stepí, roklí i hustých lesů nebo skal s dechberoucími výhledy je dnes jednou z nejvyhledávanějších středočeských výletních lokalit. A ačkoliv trampy nahradily spíše rodiny s dětmi nebo cyklisté, romantika rozeklaných vápencových strží zůstává. 

CHKO Český kras byla vyhlášena 12. dubna 1972, ale přípravy na vyhlášení začaly už asi o deset let dříve. Tehdejší ochranáři museli o nutnosti chránit místní cennou přírodu třeba státní podniky, okolní obce nebo komunisty. Nejtěžší ale bylo údajně najít společnou řeč se zemědělci.

Chráněná krajinná oblast Český kras

Za uplynulých padesát let se ochráncům přírody podařilo zavést záchranné programy pro hmyz, savce nebo vzácné rostliny, z nichž některé jinde v Česku než právě v Českém krasu nežijí.

Kromě toho se v krasu nachází skoro sedm stovek jeskyní a bezpočet vápencových lomů, které pomohly odkrýt bohaté fosilní nálezy. Vypovídají o tom, jak vypadal život před stovkami milionů let.

Kromě zkamenělin a neživé přírody ale v Českém krasu najdeme i třeba dvacet druhů lučních a lesních orchidejí nebo řadu zástupců vzácné teplomilné flóry, jako je včelník rakouský.

Do Českého krasu se vydejte s Naturou Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.