Česká republika: měsíc první. Rozhlasové ozvěny lednových dnů roku 1993

6. leden 2023

Vzpomínáte si ještě na to, proč se koncem ledna 1993 skoro nedaly sehnat drobné bankovky? Nebo že na prvního českého prezidenta kandidoval kromě Václava Havla také předseda republikánů Miroslav Sládek? Jak to bylo s utahováním opasků? A který tehdejší politik přičítal veškeré zvýšení marží obchodníků nad pěti procentní DPH ďáblu? Vše měl vyřešit trh.

V dnešním Archivu Plus se vrátíme zpátky o rovných 30 let, tedy do prvního měsíce roku 1993. V pravidelné večerní zpravodajské relaci, Ozvěnách dne, se brzy po slavnostních projevech začala objevovat pragmatičtější témata.

Čtěte také

Nesouhlas s nárůstem cen vyslovili hned zpočátku roku odboráři. Uplatňování nového daňového systému, zejména daně z přidané hodnoty, vedlo ke zvýšení cen daleko nad očekáváných šest až sedm procent. Neúměrné zvyšování marží obchodníků i u základních potravin tak přineslo do rozhlasového vysílání mnohá rozhořčená vyjádření.

Je ale třeba říci, že národ po posledních letech socialistické ekonomické marnosti přijal nutnost úspor celkem s pochopením. Schodek státního rozpočtu za rok 1992 se pohyboval kolem jedné miliardy. Prakticky vyrovnaný rozpočet nového státu tak ve srovnání s dnešními stamiliardovými dluhy působí téměř nereálně.

Tričko za měsíční příjem

Důvěra k československé koruně, která se teprve připravovala na měnovou odluku, byla mezi lidmi rekordně vysoká. Jak se ale rozdělení měny blížilo, v obchodech začaly docházet drobné bankovky.

Čtěte také

Stokoruny a vyšší bankovky se totiž musely krátce po rozdělení měny vyměnit za okolkované, a proto se v obchodech množili vykutálení zákazníci, kteří třeba za dva rohlíky chtěli platit tisícikorunou.

V USA složil v lednu 1993 prezidentský slib jako 42. v pořadí Bill Clinton a volbu prvního českého prezidenta provázel takříkajíc sametový teroristický útok, kdy anonym oznámil umístění výbušniny v prostorách Poslanecké sněmovny. V následujícím telefonátu se ale představil a vše odvolal s tím, že „už to svinstvo nemohl poslouchat“.

K atentátu, pro změnu na prezidenta Borise Jelcina, se v lednové Moskvě připravoval čtyřiatřicetiletý Ivan Kyslov. Ten se do hlavního města, kde přespával na půdách a nádražích, vypravil až z Chabarovsku na ruském dálném východě.

Čtěte také

A na Kubě v lednu 1993 otevřel svoji první pobočku oděvní řetězec United Colours of Benneton. Obyčejné tričko pro privilegované vlastníky valut stálo 30 až 40 dolarů. Na kubánském černém trhu se pak za to samé triko platila částka srovnatelná s kubánským měsíčním příjmem.

První měsíc roku 1993 si připomeneme prostřednictvím zpravodajských relací Českého rozhlasu.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio