Červnový turnaj v plážovém volejbalu v Ostravě bude mít novou trofej

3. květen 2024 11:06

Získat poslední body do žebříčku a kvalifikovat se na Olympijské hry do Paříže. I to bude podtext letošního turnaje v plážovém volejbalu Ostrava Beach Pro Tour z nejvyšší kategorie Elite 16 v Dolní oblasti Vítkovic.

„Nám už to takhle zafungovalo před olympiádou v Tokiu a diplomaticky jsme si uhájili ten termín začátkem června a je to poslední termín té olympijské kvalifikace,“ říká předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. Ale uhájit takto atraktivní termín není v kalendáři Mezinárodní volejbalové federace jednoduché.

„Jsou tam větší města, jsou tam možná movitější investoři, ale my máme obrovskou výhodu v tom, že máme úspěšnou historii od toho roku 2018, a to, že vlastně u toho turnaje jsme my jako národní volejbalová federace,“ vysvětluje Pakosta.

Zásadní je vždy sehnat dostatek finančních prostředků. Rozpočet je přes 30 milionů korun. „Je to neustálý boj, ale máme dobrou spolupráci s podporou města a kraje. Daří se nám získávat i podpora státu, protože ta akce je velice dobře hodnocená. Plus máme sportovní výsledky, což zase pomáhá našim reprezentantům,“ dodává šéf svazu.

Mužský pár Ondřej Perušič, David Schweiner už mají jako mistři světa jistotu olympijského startu. V ženách ještě o účast bojují Barbora Hermanová a Marie Sára Štochlová.

Nová cena pro vítěze ostravského turnaje

Každopádně v Ostravě se bude hrát i o nové trofeje. Jejich autorem je umělec a cyklista Radovan Šťastný, oslovil ho nový sponzor turnaje. „Spolupracujeme v hudbě i v cyklokrosu a na všech možných aktivitách, takže oslovil mne. První moje myšlenka byla udělat balón, který bude z matic – což je spojovací materiál, který oni používají na svých stavbách, a přišlo mi to jako hezké propojení,“ popisuje Šťastný.

Nová trofej odkazuje na oblast, kde se hraje. Tvoří ji seříznuté, ohnuté a svařené trubky, které objímají míč vytvořený z matek.

Radovan Šťastný se spolupracovníky vytvořil celkem čtyři trofeje, pro vítěze v mužské i ženské kategorii. Po postříkání kyselinou železo oxidovalo. „Každý dostane originál, protože proces té oxidace je natolik individuální a proměnlivý, nejsem schopen vyrobit dvě stejné ceny. Vizuálně ano, ale barevně to nejde,“ doplnil Radovan Šťastný.

Turnaj v Dolní oblasti Vítkovic se bude konat od 5. do 9. června.

Spustit audio