Ceny Josefa Vavrouška: Doyen televizní ekožurnalistiky, popularizátor vědy a čistič přírody

24. červen 2023

Nejlepší tuzemští filmaři mají každý rok České lvy, nejlepší divadelníci ceny Thálie, hvězdy pop music Zlaté slavíky a ekologové mají Ceny Josefa Vavrouška. Josef Vavroušek byl prvním ministrem životního prostředí po sametové revoluci a už před ní se v tuzemské ekologii i budování občanské společnosti velmi výrazně angažoval.

Zahynul i se svou dcerou v roce 1995 pod lavinou v Tatrách a cenu, pojmenovanou na jeho počest, uděluje každoročně naše největší ekologická nadace Partnerství ve třech kategoriích: celoživotní přínos ekologii, výjimečný počin v oblasti životního prostředí a Ekozásek, určenou mladým bojovníkům za ochranu přírody. A jak dopadly verdikty odborné poroty?

Čtěte také

Do „ekologické“ síně slávy se zapíše nové jméno. Dramaturg, přírodovědec a investigativní novinář Pavel Bezouška získal Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos. Založil a přes 30 let dokázal udržet v chodu pořad Nedej se!, díky němuž vyplavaly na světlo zásadní environmentální kauzy.

Cenu za výjimečný počin pro životní prostředí získal Ondřej Přibyla, zakladatel Fakt o klimatu. Porota ocenila jeho neúnavnou snahu poskytovat veřejnosti srozumitelná, ale přitom odborná data o klimatu a snahu kultivovat českou debatu o klimatické změně.

A že i malé činy mohou mít velký dopad, ví Ondřej Žák z Hrušek, který se v 16ti letech rozhodl uklízet přírodu kolem své rodné obce. Motivoval i bratra a kamarády a cenu v kategorii Ekozásek si odnesl za odhodlání a nezištnou pomoc přírodě.

Jaký význam mají Ceny Josefa Vavrouška pro samotné oceněné a do jaké míry přispívají k popularizaci dobrých ekologických počinů? Přímo na vyhlašování vítězů to zjišťovala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související