Britský následník trůnu slaví 70. narozeniny. Jeho životní vášní je ekologie a ochrana památek

14. listopad 2018

Na žebříčku oblíbenosti u britského lidu je prý až za svou maminkou královnou a dvěma syny. Princi Charlesovi se nicméně nedá upřít ušlechtilý zájem o životní prostředí a snaha o popularizaci palčivých ekologických témat.

Každý člen britské královské rodiny se intenzivně věnuje nějakému oboru, o němž aktivně mluví i na věřejnosti. Pro prince Charlese je jím památková péče nebo ekologie a udržitelný rozvoj.

Britská média smějí otisknout dopisy, kterými princ Charles lobboval u vlády

03346650.jpeg

Po deseti letech skončila právní bitva o tajné dopisy prince Charlese členům někdejší vlády Tonyho Blaira. Nejvyšší soud rozhodl, že se korespondence, kterou se následník trůnu snažil u ministrů lobbovat, může zveřejnit. Královský dvůr i vláda se tomu snažily zabránit.

„Vždycky se o tuto problematiku zajímal i na politické úrovni, což je u Charlese věc docela kontroverzní. Už před lety opakovaně tlačil na politiky v nejrůznějších záležitostech. Je to pro něj nejen koníček, ale regulérní byznys,“ říká šéfkomentátor Seznam Zpráv a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Na panství Duchy of Cornwall, které jako následník trůnu spravuje, Charles skutečně sám ekologicky farmaří. Zřejmě se ale nelze domnívat, že by šlo korunnímu princi jen o výdělek. Ekologií totiž opravdu žije a zasazuje se třeba i o řešení problematiky znečištění oceánů plasty nebo využívání alternativních zdrojů energie.

Neustále se zajímá o nové metody. Je to člověk, který jako jeden z prvních na této vysoké úrovni začal mluvit o hrozbách změny klimatu.
Jiří Hošek

V tomto směru jde dokonce příkladem ostatním, když na svém venkovském sídle Highgrove využívá elektřinu z obnovitelných zdrojů nebo jezdí automobily na bionaftu. A o ekologii dokonce poměrně často přednáší.

Miliony na české památky

Dalším předmětem zájmu britského prince jsou památky a investuje do nich nemalé finance. Například na obnovu pražských pamětihodností vynaložil v minulosti miliony korun.

„Charles má spoustu charitativních organizací a projektů, jichž je patronem. Svým podpisem může zaštítit řadu aktivit a právě na poli záchrany kulturních památek sehrál obrovskou roli,“ komentuje Charlesovy aktivity Jiří Hošek.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio