Britská vláda se po rezignaci ministra pro brexit ocitla v krizi

9. červenec 2018

Ve Velké Británii rezignoval dosavadní ministr pro odchod z Evropské unie. David Davis naznačil, že už nemůže podporovat přístup premiérky Theresy Mayové k brexitu, a vyvolal tak vážnou vládní krizi.

Píše to britský list The Times.

Podle Davisových přátel ministra už dlouho hněvalo, že ho šéfka kabinetu přehlíží a na jeho úkor upřednostňuje svého vlivného evropského poradce Olivera Robbinse. Davis prý letos jednal s vyjednavačem Evropské unie Michelem Barnierem osobně jen čtyři hodiny.

Vyložte karty na stůl, vzkazují unijní lídři Británii. Tamní vláda je ohledně brexitu rozpolcená

Theresa Mayová

Bruselskému summitu Evropské unie minulý týden dominovala jiná témata, přesto se dostalo i na stav vyjednávání o brexitu. Evropští lídři varovali Theresu Mayovou, že riskuje podobu odluky, která bude pro Británii chaotická a ničivá. Premiérka ale prý stále může prolomit patovou situaci, pokud přijde s realistickými návrhy.

Britský deník tvrdí, že Davis, kterého již dnes v ministerské funkci nahradil poslanec za Konzervativní stranu Dominic Raab, Mayovou marně vyzýval, aby mu v jednáních přenechala větší roli.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn reagoval na Davisovu demisi konstatováním, že „Mayová už nemá žádnou autoritu a nedokáže brexit dovést do konce. Jestli bude dál lpět na své funkci, bude jasné, že jí jde víc o sebe samu než o službu lidem své země“, citují Corbyna Timesy.

Měkký brexit

Další britský list Independent informuje, že David Davis odstoupil po hádce s premiérkou kvůli jejímu plánu úpravy vztahů s Evropskou unií po brexitu. Hned po něm rezignovali i dva další představitelé jeho ministerstva, náměstek Steve Baker a vysoká úřednice Suella Bravermanová.

Britská vláda schválila nejnovější koncept Mayové v pátek. Počítá s pokračováním těsných obchodních vazeb s Evropskou unií a to se nelíbí zastáncům „tvrdého“ brexitu. Podle Davise plán „předá Unii velkou část britské ekonomiky“ a „nevrátí zemi nadřazenost britských zákonů“.

Británie bude „přinejlepším ve slabé vyjednávací pozici a možná i v takové, z níž nebude úniku“, soudí Davis. Někteří konzervativci již říkají, že možná seženou dostatek nespokojených poslanců, aby vyvolali proces odvolání premiérky, uzavírá deník Independent.

autor: gzb
Spustit audio

Související