Bezpečnost dětí na internetu musí zajistit rodiče, ne směrnice EU, věří expert

7. květen 2018

Koncem května do všech zemí Evropské unie pronikne nové nařízení o ochraně osobních údajů GDPR. To stanovuje hranici 15 let pro založení účtu na sociálních sítích nebo e-mailu bez souhlasu rodičů. Zdejší vláda proto navrhla, aby provozovatelé služeb měli povinnost žádat u dětí mladších 15 let schválení zákonných zástupců. Když ho nezískají, měli by účty smazat.

„Cílem evropské regulace je to, aby nezletilci byli chráněni. A má se za to, že když se k užívání vyjádří rodiče, bude to lepší,“ uvedl v pořadu Pro a proti vedoucí legislativního oddělení Úřadu pro ochranu osobních údajů Vít Zvánovec.

Podle něj nařízení chce chránit před prodejem nebezpečných substancí, zvláště alkoholu, cigaret, pornografie a léčiva. „A u služeb cílených na děti chce eliminovat riziko sexuálních predátorů.“

„Cílem regulace není bránit uvádění nepravdivých údajů. Chce jen vytvořit nástroje u poskytovatele služeb, které umožní zvýraznit rodinné vazby,“ vysvětlil úředník.

Není cílem trestat poskytovatele online služeb za každou cenu, ale nastavit rozumné prostředí tak, aby se pokud možno minimalizovala rizika. Musíme přistupovat k věcem rozumně, ne šmahem zakazovat nebo trestat.
Vít Zvánovec

Samozřejmě, že největší odpovědnost nesou rodiče. „Je otázka, do jaké míry vychovávají nebo nevychovávají své děti. Pokud jim dávají takovou důvěru, že si mohou dělat, co chtějí, tak je na nich, aby si byli vědomi všech důsledků.“

„V případě že chybí souhlas rodiče, měl by být online účet suspendován. A v případě, že rodič souhlas odmítne dát, měl by být účet smazán,“ shrnul možnou aplikaci směrnice Vít Zvánovec.

Odborník na sociální sítě a šéfredaktor serveru 365tipů.cz Daniel Dočekal považuje tuto regulaci za klasickou ukázku právně i procesně nevymahatelné a nedodržitelné směrnice. „Odpovídá to tzv. sušenkovému zákonu, kvůli kterému na každému webu klikáme na OK, aniž by to dávalo jakýkoli smysl.“

„Dnes se děti na internetu objevují v 9 letech. Místo skutečného věku vyplňují vyšší, a s novým nařízením to dopadne stejně. Dále budou vyplňovat, že jim není, kolik jim je, protože nechtějí omezené účty nebo smazání účtu.“

Je potřeba děti chránit, ale ne tímto nařízením a prostřednictvím státu. Zejména by měli zafungovat rodiče a hlídat si, jak děti používají sociální sítě a další služby.
Daniel Dočekal

Ale nejde jen o sociální sítě. „Týká se to i diskuzních fór a webů, ale daleko závažnější je obrovské množství online her, které děti využívají. Vyskytují se tam jak sexuální predátoři, tak lidé, kteří se je snaží okrást.“

I společnost Facebook prý tvrdí, že každý měsíc maže stovky tisíc dětských účtů, ale děti si obratem zakládají účty nové.

„Domnívám se, že vše nakonec skončí tak, že všude bude nějaký formulář, který se bude automaticky odklikávat, protože není cesta, jak to organizačně a právně vymáhat nebo zajistit dodržení pravidel,“ předpověděl Daniel Dočekal.

autoři: Tomáš Pavlíček , oci
Spustit audio

Související