Bezpečnější je na preventivní snímkování chodit, než nechodit, ukazují statistiky rakoviny prsu

15. říjen 2018

Říjen je světovým měsícem zdravých prsou. Kromě pochodů proti rakovině prsu se v těchto dnech scházejí v Amsterdamu vědci, lékaři a další odborná veřejnost na Evropském summitu proti rakovině prsu.

Hlavním zájmem lékařů je tzv. druhotná prevence čili včasný záchyt. Důvody vysvětlil v Dnešním Plusu onkolog Jindřich Fínek z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Plzeň.

„Počet nových nemocných na 100 tisíc obyvatel každoročně stoupá, letos očekáváme více než 7 tisíc nově diagnostikovaných žen s rakovinou prsu. Ale i když máme dvakrát tolik diagnostikovaných žen než před 20 lety, umírá nám jich o trochu méně než před 20 lety.“

Jedná se o to, jestli radiace při vyšetření neuškodí pacientům víc, než jim pomůže tím, že bude uskutečněn screening. Roli také hraje úzkost z diagnóz nebo tzv. overdiagnosis effect, tedy situace, kdy přicházíme na nádory, které by pacienta vůbec nezabily.
Plicní lékař Jiří Votruba

Menší úmrtnost je především díky screeningu, tedy pravidelnému snímkování v ohrožených skupinách. Stále ale platí, že se některé ženy bojí vyšetření. Jeho bolestivost je individuální a záleží také na vyšetřujícím personálu.

Pacientky mají také obavy, že samotný rentgen může rakovinu způsobit. To sice není zcela vyloučeno, ale děje se tak ve velmi výjimečných případech.

V případě rakoviny ale statistiky ukazují, že je bezpečnější na snímkování chodit, než nechodit. Bez vyšetření je šance 1:10, že žena onemocní a nepřijde se na tom zatímco riziko z rentgenu je pod úrovní statistické chyby.

Příčinou nádorů prsu jsou kromě obecných rizikových faktorů jako nadváha, sedavý styl života a alkohol také pozdní mateřství a užívání hormonální antikoncepce.

Rakovinou prsu mohou onemocnět i muži, ale děje se tak mnohem méně častěji. „U ženy se v průběhu jejího plodného života cyklicky mění hladiny hormonů při menstruaci, a tady vadí ty špičky.“

„U můžu je hormonální hladina od puberty stejná, jen pomalu klesá, takže chybí ono kolísání a proto je také poměr nemocných mužů k ženám v poměru 1:100,“ shrnul onkolog Jan Fínek.

autoři: Martin Srb , oci
Spustit audio

Související