Babišova rétorika je směšná. Mám pocit, že se dívám na skeč Monty Pythonů, říká herec Jakub Prachař

20. únor 2020

Pochází z herecké rodiny s dlouhou tradicí. Sám říká, že se čím dál tím víc podobá svému dědečkovi a chtěl by si zahrát v Krkonošských pohádkách. Přiznává, že má problém v Česku volit a korektnost prý vede jen k tomu, že víme ještě méně než na začátku.

Říct, jestli ze současné politické situace plyne nějaké riziko, je podle herce a moderátora Jakuba Prachaře jako předpovídat počasí.

Čtěte také

„Nejsem politolog, ani specialista, abych to mohl předpovědět. Mám pocit, že někteří moji kolegové jsou specialisti nejen na herectví, ale i na politologii nebo problematiku klimatické změny, ale já bych si to netroufl.“

Prachař o sobě tvrdí, že je uživatelem informací, ale v dnešní době je prý těžké se zorientovat. Mezi mnoha zprávami, které všechny tak trochu lžou, je podle něj výběr té správné spíš subjektivní záležitostí.

„Ale je to obecný problém politiky – rozmělňovat věci. Aby si větší skupina lidí náhodou nemohla něco myslet, je lepší to roztříštit,“ říká.

Dneska je snazší říct, že je „to“ něčí vina, než se omluvit. A když se to neděje ve společnosti, nemůže se to dít ani v politice.
Jakub Prachař

Ministerstvo švihlé chůze

„Já v téhle zemi žiju, platím tady daně, jezdím po silnicích, kde jsou díry…“ vyjmenovává herec. „Na D1 už nevlezu, tak musím jet vlakem, který má ale zpoždění nebo smrdí jako psí kšíry. Mám pocit, že tahle země je taková roztomilá a že jsme přesně takoví, jací jsme vždycky byli. Visíme uprostřed Evropy a všichni se tak nějak máme…“

Čtěte také

Pokud jde o vrcholné politické představitele České republiky, Jakub Prachař se údajně stydí za svého prezidenta. „Ale je to můj prezident,“ připojuje.

„Trošičku se stydím i za toho Andreje (Babiše, ANO). Přijde mi to takové hloupé, nejapné a směšné. Celá ta rétorika je nejapná. Mám pocit, že se vlastně dívám na skeč Monty Pythonů. Je to jako ministerstvo švihlé chůze nebo švihlé rétoriky,“ hodnotí.

Prachař ale uznává, že premiér Babiš inicioval i některé dobré věci. „Daleko hůř se obchází daně,“ říká a s humorem dodává, že předseda hnutí ANO dal také vzniknout vynikajícímu karikaturistovi Tomáši Břínkovi.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jakubem Prachařem. Mluvili spolu i o hereckých předcích, Krkonošských pohádkách nebo o filmu.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související