Asijští sázkoví podvodníci ovlivňují evropský fotbal. Kupují zápasy i celé kluby

8. červenec 2017

Českou fotbalovou ligou otřásl nedávno korupční skandál. Jak se ukázalo, někteří prvoligoví fotbalisté zřejmě ovlivňovali výsledky zápasů tak, jak si přála asijská sázkařská mafie. Ta skrze prostředníky například určovala, zda má padnout hodně gólů.

Jak nyní ukazuje kauza, o níž zevrubně píše německý týdeník Spiegel, netýká se tato problematika zdaleka jen českého prostředí.

Stejně tak se ukazuje, že vlastnictví týmu bohatým asijským majitelem nemusí být vůbec výhra. Asijští investoři sice přinášejí do klubu peníze, přivádějí nové hráče a vzbuzují naději na lepší výsledky.

Jenže někteří jsou motivováni následným ziskem z jejich ovlivňování. Na podvodných sázkách totiž vydělávají miliony. V Evropě se jim už podařilo infiltrovat celou řadu klubů.

Irská komedie

Dva fanoušci nejstaršího irského fotbalového klubu Athlone Town ztratili víru v regulérnost sportu 29. dubna letošního roku. Seděli tehdy na stadionu a sledovali, jak jejich klub prohrává 1:2 s Longfordem. V 80. minutě zápasu jim ale blikla na telefonu zpráva. Muž, který monitoruje fotbalové sázky, jim psal, že se kurzy náhle dramaticky změnily a další gól visí ve vzduchu.

Oba muži sledovali dál dění na hřišti a nevěřili svým očím. Portugalský kouč Athlone Ricardo Cravo stáhl do defenzivy rumunského záložníka Dragose Sfrijana a lotyšský brankář Igors Labuts začal při každém rohu svého týmu vybíhat do soupeřovy šestnáctky, aby dal gól. Jedná se přitom o vysoce riskantní manévr, který často končí gólem ve vlastní síti a který si nechávají brankáři až na poslední zoufalý útok v prodloužení. Tady se tak ale dělo už v osmdesáté minutě.

To nejlepší ale mělo teprve přijít v prodloužení. Míč nakopnutý na polovinu Athlone bránící Sfrijan neohrabaně a nepochopitelně minul. Gólman Labuts následně zaváhal, nezvládl naprosto jednoduchý zákrok a Athlone dostalo třetí gól. „Vypadá, že si dnes někdo vydělal pořádný balík,“ komentoval to jeden z fanoušků na internetu. A skutečně, hongkongský list Asia Times později přinesl informaci, že sázkaři vyhráli na tomto zápase 600 000 dolarů.

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Evropská fotbalová asociace UEFA varovala, že mohlo jít o nelegální ovlivňování výsledků a irská fotbalová asociace FAI zahájila spolu s policií vyšetřování, píše německý týdeník Spiegel.

Sázky na cokoli

Krása fotbalu samozřejmě spočívá v nejistotě výsledku. Prvoligové celky mohou v poháru vypadnout s amatérskými týmy, čas od času se objeví nečekaný šampion a jedna šťastná střela nebo smolná teč může rozhodnout zápas. Co si ale počít ve chvíli, kdy někteří hráči nehrají proto, aby vyhráli, ale aby splnili dopředu dané pokyny? Když se chyby stanou záměrně a z krásné hry se stává organizovaný zločin?

Globální sázkařský trh je extrémně lukrativní, konstatuje Spiegel. Na celém světě dosahují sázky bilionu eur ročně. To je zhruba taková částka, jako veškerý roční export Německa. 70 procent těchto sportovních sázek jde přitom na fotbal. Sázkové kanceláře často mají svá sídla v daňových rájích a na sázení závratně vydělávají.

Největší sázkové kanceláře přitom umožnují sázet prakticky na cokoli. Na výsledek, na počet gólů, který padne, na střelce, na odpískání pokutového kopu, na počet žlutých a červených karet i na to, který hráč bude zahrávat standardní situace. Taková sázka může padnout na zápasy doslova po celém světě. V roce 2009 došlo například v Německu ke skandálu, během něhož se podařilo odhalit 32 zmanipulovaných zápasů od druhé ligy až po mládežnické soutěže.

Tajemný pan Mao

Irský fotbalový klub Athlone Town byl nejstarším týmem v zemi, v sedmdesátých letech hrával pohár UEFA proti takovým klubům jako je AC Milán. Mnozí fanoušci se proto radovali, když přišli noví investoři a s nimi příslib návratu starých časů. Jenže noví majitelé proměnili fanouškovský sen v pochybný byznys.

V únoru se částečným vlastníkem klubu stala firma Pré Season se sídlem vedeným v Portugalsku. Podle vyšetřovatelů za ní ale stál jeden z nejznámějších manipulátorů zápasů Mao siao-tung. Jeho byznys model spočívá v tom, že nakoupí podíl v klubu a přivede své nové hráče nebo trenéry. Pak začne sázet na celou řadu možností od výsledku zápasu po počet karet a jeho lidé na hřišti mu zajistí, že k tomu skutečně dojde.

Týdeník Spiegel získal prostřednictvím platformy Football Leaks tajnou zprávu katarské bezpečnostní firmy, v níž se píše, že Mao je vysoce postavený podvodník, šéf singapurského gangu, jenž ovlivňuje výsledky a partner neslavně proslulého podvodníka Wilsona Raj Perumala.

Perumal zmanipuloval nespočet zápasů před tím, než se ho podařilo chytit a udělat z něj klíčového svědka. Pak svědčil proti sázkařské mafii a napsal knihu, v níž odhalil svět sázkařských podvodníků. Dnes žije v Maďarsku a mnozí věří, že si své kontakty s manipulátory stále udržuje.

Opakující se scénář: druholigové kluby s finančními problémy

Pro podvodníky, kteří chtěli vstoupit do fotbalu, to prý nebyl nikdy velký problém. Perumal popisuje, jak kluby často slevují ze svých etických principů. Zvláště ty, které se potýkají s nedostatkem financí, se ani neptají, z čeho investor své peníze získává. Hlavní je, že je dá do klubu. A za to jsou ochotné k nejrůznějším ústupkům.

Jak se zdá, k těmto ústupkům byl ochotný i klub Athlone Town. Důležité pozice rychle ovládli cizinci a zbytek klubu se stal loutkou. Mnohé se shodovalo se zkušeností portugalského klubu Atlético Clube de Portugal, zkráceně CP.

Atlético balancovalo v roce 2013 na hraně bankrotu. A právě v tu chvíli se objevil 34letý obchodník Mao z Pekingu a ovládl 70procentní podíl v klubu, přičemž 30 procent zůstalo samotnému Atléticu. Krátce na to nakoupil tým nové hráče včetně brankáře Igora Labutse, jenž přišel z lotyšského klubu Jurmala. Nebylo náhodou, že i tento lotyšský klub byl vyšetřovaný kvůli manipulaci se zápasy.

UEFA varovala před možnou manipulací zápasů Atlética Clube de Portugal v souvislosti s Maovým ovládnutím hlavního podílu. Zvláštní byl i příchod brankáře Labutse, jehož UEFA měla na seznamu pozoru hodných osob. Už předtím hrál totiž v 17 podezřelých zápasech.

„Měli jsme konflikty a kompletně ztratili nad týmem kontrolu,“ říká dnes prezident Atlética Ricardo Delgado. Tuto sezonu spadlo Atlético až do čtvrté ligy. Na otázku, zda je to důsledek zmanipulovaných zápasů odpovídá jen „ Nemám nejmenší tušení, co se tu děje“.

Maova společnost Pre Season investovala na začátku tohoto roku do irského Athlone Town. Jakoby náhodou to znamenalo přesun několika hráčů z portugalského Atlética, včetně brankáře Labutse. A celý kolotoč se rozjel nanovo, uvádí německý Spiegel.

Nechytám za Real Madrid

Po skandálním zápase s Longfordem Labuts pouze prohlásil, že kdyby byl tak skvělý brankář, co nedělá chyby, chytal by už za Real Madrid. Vedení týmu se ke kauze odmítlo vyjadřovat. Zdůraznilo jen, že je skutečný vlastník nezajímá a o Maovi se dozvěděli poprvé až z médií. Hráči, kteří se na ostudném zápase podíleli, hrají dál.

Dvěma fanouškům zmíněným na začátku příběhu ale bylo jednání klubu od začátku podezřelé. Někteří hráči podle nich vypadali, jako by fotbal nikdy pořádně nehráli a měli evidentní technické a kondiční nedostatky. Oba fanoušci, kteří se bojí zveřejnit své pravé jméno, tak začali pátrat na vlastní pěst. Zjistili, že partička cizích hráčů už spolu dřív hrála. „Pokaždé, když trenér stáhl rumunského záložníka do obrany, byl to jasný signál, že má soupeř vstřelit gól, říká jeden z fanoušků.

Podle vyšetřovatelů je investice asijské firmy do druholigového týmu standardním postupem podvodníků. V menších zemích a nižších ligách nejsou totiž tolik na očích. A menší kluby lze také nalákat na menší sumy.

Jak vydírat mladé talenty

Lákavá investice pak podle týdeníku Spiegel spočívá především ve zkorumpování mladých talentovaných hráčů, u nichž je šance, že se jednou posunou na vyšší úroveň. Takoví hráči se za malý obnos podílí na manipulaci nějakého bezvýznamného zápasu. Pak je klub prodá do první ligy a do významného klubu.

A tehdy se manipulátoři ozvou znova. Připomenou hráči jeho prohřešek a zdůrazní, že zveřejnění podvodu by ho stálo kariéru. Může se ale vykoupit, když zmanipuluje pár zápasů v nejvyšší lize. Stačí udělat penaltu, prohrát klíčový souboj, zařídit vhazování nebo dokonce přesvědčit pár spoluhráčů, aby se přidali. Pak jejich prohřešek nevyjde na světlo světa. Tímto způsobem se daří zasévat sémě korupce i do nejvyšších pater fotbalu.

Jednašedesátiletý Graham Peaker působí v UEFA. Už 25 let vyšetřuje manipulace fotbalových zápasů a díky jeho vyšetřování byly potrestány kluby v Turecku, Albánii nebo Makedonii. Peaker organizuje semináře pro mladé hráče, kde je učí, jak se s podvodníky nezaplést. „Chceme ochránit nastupující generaci,“ říká Peaker.

Spolu s partnerskou firmou kontroluje Peaker na 32 000 evropských zápasů ročně na základě podezřelých změn kurzů sázkových kanceláří. Jakmile narazí na podezřelé okolnosti jako v případě zápasu Athlone Townu, hned spustí alarm. UEFA ale sama o sobě nemá k dispozici nástroje jako policejní zátahy nebo odposlechy telefonů. Proto je prokazování korupce velmi obtížné. „Občas je to frustrující,“ přiznává Peaker.

Vina se prokazuje těžko

Žádná země na světě nemá speciální policejní jednotku, která by se věnovala sázkařským gangům. Vyšetřování je příliš nákladné a často neprůkazné. Například v Itálii probíhá vyšetřování od roku 2011, ale státní zástupci ani po šesti letech stále nevznesli jediné obvinění.

To v německé Bochumi byli úspěšnější. Podvodníci dostali v souhrnu 50 let. Ale speciální policejní jednotka, která je vyšetřovala, byla poté rozpuštěna. Neměla totiž žádný vztah s regionem. Zkušenosti, které vyšetřovatelé nabrali, tak zaniknou.

Jedním z mála, kdo situaci podrobně sleduje, je Ital Francesco Baranca, zakladatel společnosti Federbet, která dohlíží na čistotu sázek. Varuje kluby i ligy jakmile se objeví podezřelé sázky a vede i seznam podezřelých manipulátorů a úplatných hráčů.

Jeho klienty jsou jednotlivé týmy či ligové asociace. V Portugalsku se mu například podařilo odhalit zápas v nižší soutěži, který se nikdy neodehrál, přestože sázkové kanceláře vypisovaly kurzy a dostaly statistiky.

Byl to právě Baranca, který smskou informoval fanoušky Athlone Townu o podezřelé sázce. Sázkaři vsadili velkou sumu na to, že v zápase padnou čtyři góly. A hráči Athlone skutečně udělali všechno proto, aby gól padnul, ať už do jakékoli sítě.

Na konci temného tunelu ale přece jen poblikává světélko. V Portugalsku se vlastníci zbytku podílu rozhodli zcela ignorovat první tým a začali se věnovat týmu rezervnímu, který chtějí dostat co nejvýše. V irském týmu se zase připravuje valná hromada, která by měla současné vedení odvolat. „Po 130 letech od založení klubu budeme začínat od začátku,“ cituje člena vedení Athlone Town týdeník Spiegel.

Spustit audio