Apolena Rychlíková: Debakl levice a zmrtvýchvstání ODS

6. říjen 2018

Když se zaměříme pouze na senátní volby, dá se dobře vidět postupující fenomén posledních let i na úrovni celostátní politiky. Levicové strany, nebo ty, které se za ně oficiálně vydávají, ČSSD a KSČM, jsou na ústupu. Ode dna se naopak odrazila ODS. Sociální demokraté drželi před těmito volbami v Senátu celých 25 křesel, ODS jen 10.

Začněme dobrou zprávou pro sociální demokracii: V okrsku Karviná získá zřejmě Petr Vícha nadpoloviční počet hlasů, a tím se asi stane senátorem už v prvním kole. To se zatím podařilo jen Jiřímu Čunkovi, stálici valašské politiky. Postup z prvního kola se rýsuje i Jaroslavu Kuberovi z ODS.

Ivan Hoffman: Komunální prezident

Prezident Miloš Zeman a první dáma Ivana Zemanová během komunálních voleb

Volební místnost, do které chodí hlasovat Miloš Zeman, je mediálně vděčná, neboť je předem jisté, že se v ní díky panu prezidentovi něco semele.

Sociální demokraté obhajují v senátních volbách 13 křesel, to je více než polovina toho, co momentálně mají – i proto můžou nejvíc ztratit. A to se samozřejmě stane. Předseda strany Jan Hamáček nechtěl v rozhovoru pro ČT24 ani sdělit, s jakým výsledkem by on, potažmo celá strana, byli spokojení.

Pochopitelně. Je více než jasné, že ČSSD zažije v těchto volbách debakl, podobně na tom bude i KSČM. Zatím do druhého kola postupuje pouze čtveřice z kandidátů a kandidátek sociálních demokratů. Nejvýraznější šanci druhé kolo dotáhnout má pouze kandidátka v Prostějově, Bohuslava Sekaninová.

Druhý dech ODS

Už teď se ale může radovat Občanská demokratická strana. Pod vedením „pravicového politika s profesorskou tváří“ Petra Fialy nabrala strana druhý dech.

Thomas Kulidakis: Lapat voliče na celostátní témata je v komunálních volbách absurdní

volby

Se značnou nelibostí jsem zaznamenal, jakým způsobem na vzdálenost tisíců kilometrů zasáhly komunální volby i mě.

Bylo to mimo jiné vidět i v odhadech komunálních voleb pro velká města, kde ODS vedla v Praze a vypadalo to, že se jí bude dařit i v Brně a dalších větších městech. Zatím mají občanští demokraté deset postupujících kandidátů do druhého kola senátních voleb.

Je mezi nimi třeba i mladoboleslavský kandidát Raduan Nwelati, který svou kampaň stavěl na „nulové toleranci proti cizincům“, o které jsme informovali na webu A2larm.cz v textu Václava Drozda. Dalším výrazným kritikem migrace byl i bývalý policejní prezident Martin Červíček. Celkem ovládli kandidáti ODS celou pětinu okrsků, nejčastěji budou ve druhém kole soupeřit s ANO.

ČSSD nedokáže reagovat

Ukazuje se, že vymezování se proti Babišovi a sázka na nostalgii po devadesátých letech okořeněná rasismem, hysterickou „kritikou“ migrace (často hraničící s vyvoláváním falešné paniky) a podpořená hazardním králem Ivo Valentou se ODS vyplácí.

Apolena Rychlíková

Bývalý akademik Fiala vytváří ODS image liberální strany, alternativy proti „bolševismu“, za který ODS považuje oligarchické ANO i Piráty. Právě napojení na Valentovy Soukromníky nebo záměrně rasistická kampaň ale ukazují, že liberálního není na ODS zhola nic – a to ani představa volného trhu.

Ten totiž v podání ODS představuje pouze tradici toho nejbrutálnějšího neoliberalismu s úplnou absencí jakékoliv sociální politiky. Prostě taková SPD, ale jenom pro bohaté. A ČSSD na to absolutně nedokáže reagovat.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.