Antigenní testy, co jsme dostali v lednu, moc neodhalí. Testovat jednou týdně nestačí, tvrdí ředitel

14. leden 2022

Firmy budou od pondělí testovat zaměstnance na nákazu koronavirem dvakrát týdně, školy ale jen jednou. „Testovat jednou týdně ve školách naprosto nedává smysl, přináší to ještě větší chaos do stávajících nařízení,“ kritizuje ředitel Střední integrované zdravotní školy v Mladé Boleslavi a vedoucí středních škol ve spolku Pedagogická komora Štefan Klíma. Náměstek ministra zdravotnictví za Piráty Josef Pavlovic vysvětluje, že pozitivitu děti co nejrychleji potvrdí PCR testy.

„Je to to, co jsme schopni momentálně kapacitně zvládnout, případné riziko i tak podchytíme včas,“ objasňuje Pavlovic a dodává:

„Není dostatek antigenních testů, ty se soutěží a postupně přicházejí, takže je tu limitní omezení. Omezená je také kapacita PCR, ale zde jasně prioritizujeme děti ve školách, aby se výsledek testu dozvěděly už druhý den.“

Není dostatek antigenních testů, ty se soutěží a postupně přicházejí. Omezená je také kapacita PCR.
Josef Pavlovic

Ředitel chápe, že laboratoře mají omezené kapacity. „Ale jednak došlo ke změnám v manuálech testování a pravidel karantény. A také u antigenních testů, které jsme v lednu dostali, podle našich zkušeností poklesla úspěšnost detekce viru. Potřebujeme do škol vysoutěžit testy, které poznají omikron.“

„Na druhém stupni a středních školách bych byl pro, aby šli žáci v případě pozitivního výskytu ve třídě do karantény, protože aktuálně platná povinnost pobývat ve škole celý den v respirátoru je pro děti naprosto zoufalá,“ tvrdí Klíma.

Omikron a antigenní testy

Pavlovic ujišťuje, že nově dodávané testy jsou schválené Evropskou unií:

Čtěte také

„U omikronu je virová nálož značná, takže antigenní testy poskytují validní výsledek. Nevím, odkud pan ředitel čerpá své informace.“

„Už nyní platí, že žáci mají nosit roušku kdekoliv kromě vlastního místa k sezení. Kvalita výuky by tak neměla být narušena a zabrání se tím významnému kontaktu a přenosu. To samé platí i pro učitele,“ popisuje náměstek případy, kdy není ve třídě infikovaný žák.

Od ledna antigenní testy ukázaly jen jednoho pozitivního žáka. Ačkoliv se stává, že žáci pak jdou na PCR test a jsou pozitivní.
Štefan Klíma

Pedagog se ale odvolává na zkušenosti z praxe. „Testy, které jsme do prosince dostávali, vždy vykazovaly určité procento žáků pozitivních, což i PCR testy potvrdily. Od 6. ledna antigenní testy ukázaly jen jednoho pozitivního žáka, ačkoliv se nám poměrně pravidelně stává, že námi negativně testovaní žáci pak jdou sami na PCR, protože jim není dobře – a jsou pozitivní.“

Čtěte také

„Současné antigenní testy nejsou dostatečné, aby odhalily virovou nálož, a proto mě děsí, že místo dvakrát týdně budeme ve školách testovat jen jednou, protože to může přinést velké problémy školám. Jakmile se tam omikron rozšíří, těžko to zastavíme,“ varuje Štefan Klíma.

Náměstek opakuje, že je primární důraz na potvrzení pozitivit žáků PCR testy. „Školy, pokud mají tu možnost, mohou si i vybrat cestu PCR testování žáků a vzorky převážet do laboratoře. Našim cílem je vybudovat takovou kapacitu, abychom v budoucnu mohli ve školách testovat hlavně PCR,“ naznačuje plány rezortu zdravotnictví Josef Pavlovic.

Poslechněte si celou debatu, na testování ve školách se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související