Andrej Babiš: Dovolím si říct, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně

24. leden 2020
Výrok týdne

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už vede i resort dopravy. Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě před pár dny mluvil o případném sloučení resortu průmyslu a obchodu a resortu dopravy.

Zmínil, že logiku by dávalo i spojení ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.

To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali vlastně tři ministerstva. Klidně by místo tří mohlo být jedno.


Andrej Babiš

Ovšem posléze premiér konstatoval, že ministerstva se slučovat nebudou...

Premiér počítá s tím, že Karel Havlíček povede obě ministerstva trvale až do konce funkčního období. To se ale nelíbí koaliční ČSSD. Stojíme před dalším pnutím v koalici, nebo ne? Ministerstva se tedy nakonec slučovat nebudou. Proč předseda vlády takto změnil názor? Poslechněte si v audiozáznamu.

Výrok týdne analyzují politolog Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamil Švec, který působí jako analytik České televize, a komentátor Echo24 a stálý spolupracovník Českého rozhlasu Petr Holub.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.