Alexandr Mitrofanov: Kreml ve snaze uklidnit společnost zkouší osmdesát let staré metody

1. únor 2019

Země podle 45 procent respondentů v průzkumu ruské agentury Levada Centr nejde správným směrem. Vladimiru Putinovi v průzkumu agentury VCIOM důvěřuje jen 32,8 procenta dotázaných.

Publicista Ivan Davydov shrnul důvody: „Na jedné straně je to nekonečná shánčlivost, až komicky nepravděpodobný přepych, jenž lidé, kteří tak či onak přináleží ke státu, už léta dávají na odiv, aniž by měli v úmyslu zabrzdit. K tomu je třeba přidat jejich drzé porušování jakýchkoli zákonů.

Alexandr Mitrofanov: Nůžky mezi bohatými a chudými se v Rusku dál rozevírají

Moskva (ilustrační foto)

Souhrnné jmění deseti nejbohatších Rusů od začátku loňského roku vzrostlo o 10,8 procenta, uvedla agentura Bloomberg.

Na straně druhé jsou ‚vymoženosti‘ poslední doby: důchodová reforma, vyšší DPH, ceníky v obchodech, které by dokázaly popsat situaci v zemi líp než kdejaký opozičník, a proud idejí, jak z lidí vytlouct další peníze včetně placené registrace mobilů.“ 

Běžný konzument mainstreamových ruských médií je navíc vystaven přívalu zpráv, kterým se rusky říká „ad“, čili peklo.

Ve škole ve Smolensku zmlátila třídní učitelka žáka, protože si chtěl vzít zbytky oběda domů. Ve škole v Ulan-Ude přinutil učitel žáky, kteří přišli pozdě, aby celou hodinu seděli v plynových maskách.

Včera není dnes

V jedné ze škol města Chimki u Moskvy vyhlásila učitelka tělocviku svátek kanibalů pro prvňáčky a poslala je pro maso jejich spolužáka, který si podle ní zavazoval tkaničky příliš pomalu. Po zkopání byl hospitalizován s otřesem mozku.

Alexandr Mitrofanov: Průměrný Rus zažívá informační šrapnely

Ruští občané by měli brát sebou k ledové vodě známé či příbuzné, doporučuje šéf ministerstva pro mimořádné situace v Kurganské oblasti

Běžný ruský konzument informací byl v minulých letech zásobován z oficiálních zdrojů zpravidla jen zprávami, jak zle se mají na Ukrajině a na Západě.

V městské nemocnici v Čeljabinsku pracoval jako terapeut muž, který před dvaceti lety rozčtvrtil spolužáka a vypil jeho krev. Byl prohlášen za nepříčetného, později si koupil lékařský diplom.

Předsedkyně oblastní Dumy v Novgorodu Jelena Pisarevová sdělila, že na dětské přídavky mají nárok jen ženy do 29 let, protože „po třicítce žena chápe, že nepotřebuje peníze, ale děťátko, které bude milovat“.

Marina Juděničová, šéfka Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv při gubernátorovi Moskevské oblasti, řekla obyvatelům města Koroljov, že nemají nárok na žádné peníze z veřejných rozpočtů, protože „do nich nic neodvedli“.

Alexandr Mitrofanov: Proč nepovolený film vzbudil v Rusku mimořádný zájem

Ruský režisér Alexej Krasovskij

Ministerstvo kultury Ruské federace nesmí vydat distribuční povolení pro film Alexeje Krasovského Svátek.

Nejvyšší vedení země tak musí nasadit odvetná opatření. Některá jsou tradiční. Ministerstvo obrany nechalo svého experta zveřejnit osvěžující informaci, že pro likvidaci obyvatelstva USA stačí odpálit jen deset ruských raket Sarmat. Dříve to zabíralo, ale včera není dnes. Použila se tedy metoda, která se ukázala jako účinná před 80 lety.

Ruský Senát se během zasedání neprodyšně uzavřel, do jednacího sálu vtrhli tajní a zatkli severokavkazského senátora Raufa Arašukova. Byl obviněn z několika zločinů včetně objednání vražd. Zveřejnilo se, že má šest tříd a zbytek dokladů si koupil.

Senátor najednou zapomněl rusky. Hned se zrodil vtip, že před zatčením prchali všichni senátoři, jen chudák Arašukov, který nerozuměl, zůstal a šeredně na to doplatil.

Alexandr Mitrofanov

Profesor MGIMO Valerij Solověj však napsal: „Společnost nevnímá mocné jako samočistící jednotku, ale jako shluk korupce a kriminality. Bodové represe rádoby v Berijově stylu proto společnost nezklidní, ale jen přilijí olej do sílícího ohně nenávisti k členům mocenských struktur.“

Spustit audio