Adam Černý: Dva z kandidátů do Evropské komise dostali červenou

2. říjen 2019

Proces schvalování kandidátů do nové Evropské komise se zadrhl, když před právním výborem Evropského parlamentu neobstáli uchazeči z Maďarska a z Rumunska.

Když byla Ursula von der Leyenová v létě zvolena předsedkyní Evropské komise, zdálo se, že Evropský parlament, který si před pěti lety prosadil „spitzenkandidáty“, aby do čela komise dostal toho nejúspěšnějšího z eurovoleb, musel ustoupit vůli Evropské rady složené z prezidentů a premiérů členských zemí. Nyní Evropský parlament zkouší svůj vliv při schvalování členů nové Evropské komise rozšířit.

Rovana Plumbová, rumunská kandidátka do Evropské komise

Europoslanci sice schvalují obsazení nové Evropské komise jako celek, ale kandidáti před závěrečným hlasováním podstupují individuální slyšení. Členové právního výboru se chopili nové příležitosti při prověrce kandidátů.

Zablokovali dva z 26 uchazečů, když Rumunka Rovana Plumbová a Maďar László Trócsányi před výborem nedokázali vysvětlit v prvém případě pochybný úvěr v hodnotě jednoho milionu eur a ve druhém případě těsné vazby na premiéra Viktora Orbána. 

Z Bukurešti a z Budapešti zazněly pobouřené reakce, že jde nikoli o věcné rozhodnutí, ale o politicky motivovaný krok, a je pravdou, že vládnoucí sociální demokraté v Rumunsku a Orbánův Fidesz v Maďarsku nemají hlavně na západě Evropy dobrou pověst.

Dva citlivé cíle

V prvém případě kvůli podezření z masivní korupce, kvůli níž byl odsouzen dnes už bývalý premiér Liviu Dragnea, jinak velice blízký kandidátce Plumbové, ve druhém případě kvůli pokusům přizpůsobit justici potřebám strany Fidesz, na jejíž reformě se Trócsányi podílel a kvůli nejasným vazbám jeho právní kanceláře na vládní stranu.

Čtěte také

Oba zablokovaní mohou zkusit rozhodnutí právního výboru europarlanentu zvrátit, pokud by našli nové argumenty, jež by dosavadní pochybnosti dokázaly odstranit, tato šance je však pokládána za spíše teoretickou.

Vlády v Bukurešti a v Budapešti nyní řeší akutní problém. Odmítnutí pošramocuje jejich prestiž, protože nedokázaly vybrat někoho, kdo by před lupou europoslanců obstál, a proto budou při hledání náhradníků muset být mnohem pečlivější.

Nečekaná potíž však vyvstala i před nově zvolenou předsedkyní Evropské komise. Nemalá část odpovědnosti za chybný výběr padá i na Ursulu von der Leyenovou, protože kandidáty do komise sice navrhují jednotlivé členské státy, ale ke slyšení a ke schválení do Evropského parlamentu je po vlastním prověření vysílá už jen ona. 

Adam Černý

Evropský parlament naráz zasáhl dva citlivé cíle. Členským zemím vzkázal, že nebude váhat zablokovat nevyhovující kandidáty, a svou moc předvedl nové předsedkyni Evropské komise, která nebyla tak jako před pěti lety vybrána z řad „spitzenkandidátů“.

To je pohrůžka rovnající se odjištěnému revolveru, protože pokud europoslanci na podzim neschválí novou sestavu komisařů jako celek, mohou Ursulu von der Leyenovou proměnit v letní královnu.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio