90 dní vlády v demisi: Je to fatální svědectví o Babišově neschopnosti politického jednání, myslí si Benda (ODS)

24. duben 2018

Devadesát dní vlády v demisi oslaví ministři Babišova kabinetu výjezdem do Moravskoslezského kraje. Navštíví třeba společnosti OKD a ArcelorMittal Ostrava. Nejen podobnými výpravami do regionů chce dát vláda najevo, že pracuje a funguje bez omezení. Skutečnost, že nezískala důvěru Sněmovny, se ale nedá pominout. Už nyní je zjevné, že první Topolánkovu vládu v délce trvání vlády v demisi překoná. Déle, 169 dní, v demisi vládl už jen Jiří Rusnok.

Marek Benda (ODS) jako poslanec zažil i období Topolánkovy vlády v demisi. Srovnávat roky 2006 a 2018 je podle něj ale obtížné. „Tehdy volby skončily sto na sto. Trvalo přibližně tři měsíce, než se podařilo odblokovat Sněmovnu. Scházeli jsme se každý týden. Ta situace byla mnohem komplikovanější,” říká

„Andrej Babiš má dnes dominantní postavení na politické scéně. Myslím, že je fatálním svědectvím o jeho neschopnosti politického jednání, že vláda ještě neexistuje,” podotýká Benda. 

Andrej Babiš má dnes dominantní postavení na politické scéně. Myslím, že je fatálním svědectvím o jeho neschopnosti politického jednání, že ta vláda ještě neexistuje.
Marek Benda

Nenese i ODS díl viny na současném stavu tím, že nepřistoupila k jednáním s ANO konstruktivněji a nedomluvila se s ním na spolupráci?

„Domnívám se, že nenese. Hnutí ANO si hned po volbách vybralo, že chce spolupracovat s extremisty, a v tom je základní problém. Na tomto půdorysu postavilo Sněmovnu a všem ostatním se vysmívalo. Pak se diví, že se s ním nikdo nechce bavit. A to odhlížím od všech ostatních problémů, jako je trestní stíhání,” odpovídá poslanec.

Mezi „hotovo” a „konec”

Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je situace Andreje Babiše odlišná od situace Mirka Topolánka v tom, že v roce 2006 existovala zjevná, primárně politická příčina patu. „Tady máme jiný případ, kdy příčinou vlády bez důvěry je trestní stíhání premiéra Andreje Babiše,” tvrdí. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Současné jednání o vládní koalici neustále osciluje mezi „už je to skoro hotové” a „všemu je konec”. Mohla by jednání zhatit podmínka ČSSD, aby v koaliční smlouvě bylo, že odsouzený člen kabinetu musí odstoupit?

„Na tom to skončit může, ale i kdyby to v koaliční smlouvě bylo, tak koaliční smlouva nemá žádnou právní závaznost. Když si představíme situaci, kdy je Andrej Babiš prvoinstančně odsouzen a sociální demokraté mu řeknou, aby odstoupil, on to neudělá, ČSSD odejde z vlády, tak si Babiš může do vlády najmenovat jiné lidi a vládnout dál s pomocí prezidenta,” odpovídá Mlejnek.

Kritická základna

Premiér Babiš je prý už alergický na to, když se o něm mluví jako o trestně stíhaném. „Kdyby dovedli vrcholní politici, z ČSSD nebo jiných stran, toto překousnout, hrozí, že přijdou o voliče, protože voliči těch stran něco takového nebudou chtít přijmout. I proto je trestní stíhání premiéra opravdu zásadní problém,” říká politolog.

Členská základna ČSSD nahlíží na vládu s trestně stíhaným premiérem mnohem kritičtěji.
Josef Mlejnek

„I z jednání vyplynulo, že ČSSD žádá o ministerstvo vnitra. Byl tam i požadavek, aby se premiér zavázal, že v případě odsouzení odstoupí z vlády. Politici ČSSD se snaží vytvořit při jednání aspoň nějaké podmínky, aby to mohli „prodat” voličům. Stejně budou mít problém, že pokud dojednají vládu, bude to předmětem vnitrostranického referenda. Členská základna nahlíží na vládu s trestně stíhaným premiérem mnohem kritičtěji,” uzavírá Mlejnek.

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související