75 let Izraele, ale taky mnoho let československé nenávisti na přání Stalina

14. říjen 2023

Dnes je Česko považováno za velkého přítele židovského státu. Vždy to tak ale nebylo, protože bezmála 43 let mělo socialistické Československo k Izraeli asi stejně „sympatií“, jako ke kapitalistickým Spojeným státům. Jeden rozdíl tady ale je: s USA jsme nikdy nepřerušili diplomatické styky. Období nepřátelských vztahů k Izraeli jsme našli i v našem rozhlasovém archivu.

Pistole, pušky, kulomety, minomety, protitanková děla, letadla, obrněná technika. Navzdory mezinárodnímu embargu zásobovalo Československo (v letech 1948−1951) Izrael vojenskou technikou.  

Čtěte také

Obchod, díky kterému mladý židovský stát uhájil sovu existenci proti koalici arabských států, byl výsledkem tradičních masarykovských prosionistických sympatií a pragmatických úvah. Tajná operace se odehrávala s vědomím Stalina, který doufal, že židovský stát rozšíří počet sovětských satelitů.

Skončily dodávky zbraní a komunistický blok si vedle USA a imperialismu postavil další nepřátele – Izrael a sionismus. Zřejmě i proto tady proběhl velký soudní proces s Rudolfem Slánským.

Během vyšetřování byl odhalen nový kanál, kterým pronikaly špionáž a zrada do komunistické strany. Sionismus.
Klement Gottwald, po procesu, ve kterém nechal popravit své přátele

Sionismus byl najednou „zločin“, kterého se všichni měli dopustit.

Bylo to jak ze židovského vtipu. Československo nejdřív pomohlo Izraeli vzniknout a pak se dalších 40 let podílelo na jeho zkáze. Naše zbraně pak putovaly k arabským nepřátelům Izraele. A když pak začala Šestidenní válka, mohli posluchači Československého rozhlasu od moskevského zpravodaje slyšet:

Mluvčí sovětského ministerstva zahraničí (…) sdělil, že válečný konflikt vznikl z viny Izraele.
oficiální československý názor k Šestidenní válce

Mnozí Čechoslováci to ale viděli jinak a Izraeli měl u nich velké sympatie. Na sjezdu spisovatelů dokonce Pavel Kohout přirovnal Izrael k Československu 1938. Spisovatel Ladislav Mňačko na protest proti postoji vlády dokonce do Izraele emigroval.

Militantní, reakční, buržoazní...

Po Šestidenní válce přerušila naše vláda s Izraelem diplomatické styky a Izraelcům zakázali vstup na naše území. V dobách normalizace se sionismus stal oblíbeným námětem i pořadů redakce marxismu-leninismu (hlavně po Jomkipurské válce 6.–26. 10. 1973). 

Sionismus je militantní reakční ideologií. Je to záležitost namířená proti revolučnímu hnutí, proti pokroku.
Čs. rozhlas v 70. letech

Po olympiádě v Mnichově a masakru izraelských sportovců, které postříleli palestinští teroristé, rozhlas naznačil, že skutečným viníkem tohoto činu byl sionismus. 

Aby zvítězily takové vztahy a poměry, ve kterých by nemohly vzniknout ani myšlenky na činy, jako ten který způsobil krvavé úterý XX. olympijských her.
rozhlasový komentátor (Čs. rozhlas po 26. srpnu 1972)

Více z toho, co rozhlas v normalizačních dobách o Izraeli vysílal, si poslechněte v repríze pořadu Archiv Plus z roku 2018.

autoři: Veronika Kindlová , lup
Spustit audio

Související